W poniedziałek, 4 grudnia 2023 roku godz. 16.00 na Małym Rynku zainaugurowano akcję. Kolejne odsłony nastąpią:

  • środa, 6 grudnia – Rynek Podgórski
  • piątek, 8 grudnia – rondo Mogilskie
  • poniedziałek, 11 grudnia – parking przy pętli tramwajowej „Kurdwanów P+R”
  • środa, 13 grudnia – plac Inwalidów
  • piątek, 15 grudnia – Nowohuckie Centrum Kultury.

 

Na Małym Rynku w Krakowie zameldowali się także bracia kurkowi. W namiocie przylegającym do tego z Doliny Będkowskiej, w którym serwowano m.in. karpia, bracia częstowali kapustą z Charsznicy, jabłkami, obwarzankami, krówkami. Mieli także malutkie opłatki.

W kontuszach przyszli: Reginald Sas Jaworski – król kurkowy AD 2023 „Godziwy” z marszałkami Krzysztofem Koskiem i Tomaszem Cichoniem, Krzysztof Matzka, Grzegorz Adamski, Jerzy Budzoń, Dariusz Kaczmarczyk i Paweł Kubas. Na początku akcji król kurkowy wręczył głównemu organizatorowi akcji, bratu Bartłomiejowi Szczoczarzowi swój medal królewski.

Smażony karp w chrupiącej skórce to jedno z ulubionych dań wigilijnych. Ryby pochodzą z ekologicznych stawów z Doliny Będkowskiej. W tym roku mieszkańcy będą mogli skosztować nie tylko karpia, ale też zupę grzybową i kapustę z grochem. Przy wielkiej patelni, na której podgrzewano karpie uwijali się bracia kurkowi Bartłomiej Szczoczarz i Mieczysław Jakubowski.

W tym roku do współpracy z Bartłomiejem Szczoczarzem włączyli się sponsorzy:

  • Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
  • Mieczysław Jakubowski Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „MIKI”
  • Charsznickie Pola Natury
  • Dak Plus Dariusz Kaczmarczyk
  • MM Druk Serwis
  • Restauracja „Pod Srebrnym Kurem”.

– Bardzo dziękuję panu Bartłomiejowi i jego żonie, że po raz kolejny dzielą się z krakowianami świątecznym posiłkiem. Dziękuję za ich ciepłe serca, to napawa nadzieją i pozwala jeszcze lepiej wejść w ten świąteczny czas – mówił na Małym Rynku Andrzej Kulig, zastępca prezydenta Krakowa.