W poniedziałek, 4 grudnia 2023 roku godz. 16.00 na Małym Rynku zainaugurowano akcję. Kolejne odsłony nastąpią:
- środa, 6 grudnia – Rynek Podgórski
- piątek, 8 grudnia – rondo Mogilskie
- poniedziałek, 11 grudnia – parking przy pętli tramwajowej „Kurdwanów P+R”
- środa, 13 grudnia – plac Inwalidów
- piątek, 15 grudnia – Nowohuckie Centrum Kultury.
Na Małym Rynku w Krakowie zameldowali się także bracia kurkowi. W namiocie przylegającym do tego z Doliny Będkowskiej, w którym serwowano m.in. karpia, bracia częstowali kapustą z Charsznicy, jabłkami, obwarzankami, krówkami. Mieli także malutkie opłatki.
W kontuszach przyszli: Reginald Sas Jaworski – król kurkowy AD 2023 „Godziwy” z marszałkami Krzysztofem Koskiem i Tomaszem Cichoniem, Krzysztof Matzka, Grzegorz Adamski, Jerzy Budzoń, Dariusz Kaczmarczyk i Paweł Kubas. Na początku akcji król kurkowy wręczył głównemu organizatorowi akcji, bratu Bartłomiejowi Szczoczarzowi swój medal królewski.
Smażony karp w chrupiącej skórce to jedno z ulubionych dań wigilijnych. Ryby pochodzą z ekologicznych stawów z Doliny Będkowskiej. W tym roku mieszkańcy będą mogli skosztować nie tylko karpia, ale też zupę grzybową i kapustę z grochem. Przy wielkiej patelni, na której podgrzewano karpie uwijali się bracia kurkowi Bartłomiej Szczoczarz i Mieczysław Jakubowski.
W tym roku do współpracy z Bartłomiejem Szczoczarzem włączyli się sponsorzy:
- Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
- Mieczysław Jakubowski Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „MIKI”
- Charsznickie Pola Natury
- Dak Plus Dariusz Kaczmarczyk
- MM Druk Serwis
- Restauracja „Pod Srebrnym Kurem”.
– Bardzo dziękuję panu Bartłomiejowi i jego żonie, że po raz kolejny dzielą się z krakowianami świątecznym posiłkiem. Dziękuję za ich ciepłe serca, to napawa nadzieją i pozwala jeszcze lepiej wejść w ten świąteczny czas – mówił na Małym Rynku Andrzej Kulig, zastępca prezydenta Krakowa.