10 tysięcy porcji karpia, kapusta z grochem i pieczywo – to wszystko dla mieszkańców Krakowa w ramach akcji „Przedświąteczny karp”. Wspólnie z Bartłomiejem Szczoczarzem – właścicielem gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska – miasto zaprosiło na bezpłatny przedświąteczny poczęstunek. Na przystanku Mały Rynek do akcji włączyło się również Bractwo Kurkowe.
W tym roku smażone karpie rozdawane były już między innymi przy Nowohuckim Centrum Kultury, Rondzie Mogilskim, na placu Wolnica, przy pętli tramwajowej Kurdwanów czy na Małym Rynku.
Mimo niesprzyjającej pogody zawsze pojawiała się długa, licząca kilkaset osób kolejka chętnych. Bracia Kurkowi mieli swoje stoisko pod wielkim namiotem. Przygotowali dla potrzebujących m.in. obwarzanki, jabłka, kiszoną kapustę z grochem, nie zapomnieli także o opłatku i malutkim kalendarzyku z życzeniami.
Bractwo Kurkowe reprezentowane było przez: Krzysztofa Matzkę, Grzegorza Adamskiego, Marka Rogoża, Jana Szuro, Krzysztofa Koska, Jerzego Budzonia, Janusza Wójcika i oczywiście Bartłomieja Szczoczarza.